Kolejny dzień projektu „W zgodzie z naturą” zaczęliśmy od prezentacji multimedialnych: pierwsza dotyczyła zasad zdrowego żywienia, a następna przybliżyła nam bogactwo ziół i roślin leczniczych. Dowiedzieliśmy się, że z pomocą dobrze znanych nam i ogólnie dostępnych roślin z naszych łąk wyleczyć można prawie wszystkie schorzenia. Poznaliśmy też zastosowanie ziół w kosmetyce i w kuchni. Następnie dobraliśmy się losowo w mieszane (pod względem płci i narodowości) grupy i studiowaliśmy książki promujące zdrowe odżywianie i przepisy na zdrowe potrawy. Wybieraliśmy przepisy, które wydawały się nam najciekawsze i sporządzaliśmy listę produktów potrzebnych do ich wykonania. Staraliśmy się wybierać przede wszystkim to, co zdrowe i smaczne.
Potem udaliśmy się na spacer po okolicy i według wcześniej opracowanego zielnika uczyliśmy się rozpoznawać zioła i rośliny rosnące na łąkach. Dzięki obejrzanym prezentacjom okazało się, że każdy z nas potrafi znaleźć jakąś roślinę, która posiada właściwości lecznicze. Zrywaliśmy i wąchaliśmy kurdybanek, koński szczaw, pokrzywy i wiele innych ziół, świetnie się przy tym bawiąc.
Po pysznym obiedzie z gotową listą zakupów poszliśmy do pobliskiego sklepu! Każda z grup musiała sama znaleźć wszystkie produkty potrzebne do swoich sałatek! Całe szczęście, że nie my płaciliśmy przy kasie :). Po krótkim odpoczynku i relaksie w basenie przystąpiliśmy do pracy. Wszyscy bez wyjątku zaangażowali się w krojenie, mieszanie, przyprawianie i smakowanie. Sałatki udały się wybornie, było smakowicie, różnorodnie, aromatycznie i kolorowo. Po tak obfitej kolacji postanowiliśmy jednak spalić trochę kalorii i udaliśmy się na Zieloną Ścieżkę Zdrowia. To też była super zabawa!
Wszyscy zgodnie stwierdzamy, że było nam tu dziś zdrowo, radośnie, pracowicie i smacznie!